Причини за псориазис, симптоми, видове, методи на лечение

лекар предписва лечение на псориазис

От няколко десетилетия се водят спорове какви са причините за псориазиса, но универсален отговор не е намерен. Големи подути части на тялото, появата на люспи по тях, сърбеж, влошаване на тялото - всичко това са ключовите симптоми на заболяване, което засяга доста голям брой хора по цялата планета.

Какво причинява псориазис

Въпреки факта, че все още няма еднозначен отговор относно естеството на псориазиса, той обикновено се счита за системна недостатъчност в организма.

Доскоро се смяташе за просто кожно заболяване, но скоро се разкри известна особеност.

Така че при здрав човек жизненият цикъл на нормалните дермални клетки е около месец, но при псориазис този период се намалява до 5 дни. С други думи, вече 4 дни от началото на патологичния процес клетките започват да умират, съответно се появяват плаки, които се наричат псориатични.

Във връзка с всичко по-горе, псориазисът сега се разглежда не като кожно заболяване, а като системна недостатъчност в организма. Към днешна дата има няколко хипотези относно етимологията на заболяването. Нека ги разгледаме всички:

 1. Имунни. Според тази теория именно автоимунната агресия е основната причина за появата на папули по тялото. В този случай клетките на кожата се възприемат от имунната система като чужди и тялото започва активно да ги атакува. Подобни твърдения не са неоснователни, тъй като е установено, че псориазисът често се проявява при хора, които са били болни от сложни инфекциозни заболявания. Освен това редица проучвания показват, че в люспите, покриващи плаката, присъстват антигенни комплекси.
 2. ендокринни. Привържениците на тази теория посочват хормоналните дисфункции като първопричини за псориазис. Такива заключения са направени въз основа на резултатите от изследване на характеристиките на хода на заболяването. Изследователите са сигурни, че нарушаването на нормалната функция, причинено от неизправности на ендокринната система, води до патологичен растеж на клетките. Теорията се потвърждава от голям брой жени, които по време на менструация, овулация и други хормонални смущения са изпитали псориазис за първи път. Не е възможно да се каже със сигурност дали това наистина е така, тъй като хормонът, който влияе върху образуването на заболяването, не е идентифициран.
 3. Неврогенни. Неизправностите в работата на нервната система също могат да станат първопричини за развитието на псориазис. Теорията се подкрепя и от факта, че успокоителните, използвани при лечението на псориазис, могат да постигнат по-добри и по-бързи резултати.
 4. Вирусен. Въпреки факта, че самият псориазис не е вирусно заболяване, много лекари смятат, че патологията се развива директно на фона на вирусни инфекции. По време на заболяването в тялото настъпват промени в лимфните възли, имунитетът е отслабен, папулите се появяват по-често. Но теорията може да бъде опровергана само поради причината, че псориазисът не е заразен, но вирусът, който би допринесъл за неговото развитие, не е идентифициран.
 5. алергични. Има няколко причини да се смята, че псориазисът възниква точно на фона на алергични реакции: псориазисът не е заразен, обривите са силно сърбящи, антихистамините носят облекчение.
 6. Обмен. Тази теория възниква на фона на факта, че пациентите с псориазис имат хипотермия, което показва забавяне на метаболитните процеси. Почти винаги пациентите имат липса на витамини А и В, цинк, желязо и мед в организма, както и повишени нива на холестерол в кръвта. Един от четирима души е диагностициран със захарен диабет, заболявания на гениталиите, панкреаса и щитовидната жлеза.
 7. Генетична - се счита за най-разпространената теория. Това се потвърждава и от самата статистика - приблизително 60% от пациентите с псориазис имат кръвни роднини със същата диагноза. Освен това е доказан факт, че появата на заболяването се влияе от точно тази част от хромозомите, която е отговорна за нивото на възпалителните процеси в кожата.

Нито една от горните теории не може да се счита за единствената правилна. Всеки от тях има както своите потвърждения, така и контрааргументи, които го нарушават.

симптоми на псориазис на кожата

Какво причинява псориазис

Многобройни проучвания за естеството на псориазиса не разкриват истинската причина, но е установено, че има допълнителни условия, които могат да провокират развитието на заболяването. Заболяването се провокира от външни и вътрешни фактори:

 • Постоянен стрес - може да послужи като спусък за появата на псориазис, и за обостряне на съществуващо хронично заболяване, което е в ремисия.
 • Инфекции, хронични заболявания (синузит, среден отит, тонзилит) и стрептококова инфекция.
 • Хормонални нарушения.
 • Изгаряния, наранявания, ухапвания и други увреждания на целостта на кожата.
 • Продължителна хипотермия.
 • Дългосрочна употреба на лекарства (антибактериални средства, НСПВС). Това включва и редовни ваксини.
 • Злоупотреба със силно алергични храни (шоколад, цитрусови плодове) и недохранване, свързано с приема на мазни, пържени, пушени, пикантни храни.
 • Рязка промяна в климатичните условия.

Причини за псориазис при мъжете

При мъжете най-често псориазисът се диагностицира на възраст 15-30 години, докато при жените 22-25 години. И това може да се дължи на факта, че при мъжете хормоналният баланс в организма се установява по-късно, отколкото при нежния пол.

Провокиращите фактори на заболяването са същите като изброените по-горе (слаб имунитет, инфекции, увреждане на кожата и т. н. ), но все още има няколко характеристики:

 • Мъжете са по-склонни да злоупотребяват с лошите навици.
 • Не се грижи за здравето си. Общите заболявания, предшестващи заболяването, като правило, не се вземат предвид. Стартираните инфекции могат да провокират развитието на болестта.
 • Поради физиологичните характеристики на мъжкото тяло, псориазисът често засяга скротума и пениса. Тук провокиращите фактори са деликатната кожа на тези участъци, честото триене на кожни участъци и безразборността.

Причини за псориазис при жените

При жените псориазисът най-често се появява на фона на:

 • Хормонален дисбаланс (менструация, бременност, менопауза);
 • Злоупотреба с диети (особено монодиети);
 • Прекомерно количество стресови ситуации;
 • Тежка хипотермия.

Често при нежния пол псориазисът се локализира в ингвиналната област, а именно на срамните устни, по линията на бикини в перинеума. Липсата на очевидни признаци на псориазис, като сърбеж и парене, води до факта, че жените бъркат обрива с полово предавани болести и се самолекуват. Съответно заболяването прогресира и засяга други части на тялото.

главоболие при псориазис

Причини за появата при деца

Псориазисът е заболяване, което няма възрастови ограничения и децата често страдат от него. Но какви са причините? В крайна сметка в по-голямата си част децата се хранят правилно, тяхното здраве се следи по-внимателно и не са склонни към лоши навици. Струва си да се каже, че в този случай наследственият фактор е ключов.

Според статистиката, ако един от родителите на бебето е болен, тогава болестта ще се предаде на детето с вероятност от 25%, ако и двамата родители - тази вероятност е 75%.

Що се отнася до по-големите деца (2-10 години), силен психо-емоционален стрес, страх, прекомерен стрес (например в 1 клас) могат да бъдат провокиращи фактори.

Психологически причини за развитието на псориазис

Връзката между псориазиса и стреса е идентифицирана от чуждестранни изследователи. При 80% от пациентите, които са имали такъв патологичен процес на кожата, се наблюдава нестабилно психо-емоционално състояние.

Днес стресът се разглежда като вторичен фактор, влияещ върху развитието на кожно заболяване. Това може да се обясни с факта, че постоянното нервно напрежение, депресия и апатия водят до:

 • Повишаване на нивото на хормоните в тялото, което провокира възпалителни процеси, включително върху кожата.
 • Нарушение на съня.
 • Нарушаване на диетата – човек „хваща" проблемите си или изобщо отказва да се храни. Оттук възникват нарушения на храносмилателната система, влияещи върху развитието на псориазис.
 • Повишаване на нивото на хормона кортизол - кръвното налягане на човек се повишава, имунитетът намалява.
 • Злоупотреба с лоши навици. Доказано е, че тютюнопушенето и алкохолът провокират развитието на псориазис, а в стресови ситуации човек е склонен да „удави" мъката си в чаша или да се успокои с пушене.

Всичко това се отразява негативно на абсолютно всички системи на тялото и затова стресът често се счита за основната причина не само за кожни заболявания, но и за други здравословни проблеми.

Симптоми на заболяването

Псориазисът е системна патология и следователно появата на първите признаци на кожата се предшества от:

 • Хронична умора;
 • Апатия или депресия;
 • Обща слабост на тялото.

Едва след определено време започват да се появяват симптоми на кожни лезии. На първо място, пациентът отбелязва появата на единични червени папули, локализирани в зависимост от формата на заболяването. След известен период от време те растат, сливат се и образуват обширни огнища на възпаление - псориатични плаки. Плаките развиват сиви люспи, които лесно се изстъргват, разкривайки лъскавата повърхност на кожата (терминалната пеликула) и причинявайки капково кървене.

Специалистите разграничават три етапа в развитието на псориазис, които се характеризират с определени признаци:

 1. Прогресивен - на този етап единичен обрив нараства, засяга нови участъци от кожата. В зависимост от локализацията може да се присъедини сърбеж, усещане за парене, болка, възпаление на засегнатата кожа.
 2. Неподвижно – растежът на псориатичните плаки спира, нови обриви не се появяват.
 3. Регресивен – стадий, в който постепенно всички симптоми на псориазис се свеждат до нищо. Пациентите отбелязват спирането на сърбежа и други симптоми, папулите побледняват и се разтварят, пилингът спира.

В зависимост от времето на годината, когато се проявява псориазисът, клиничната му картина може да се различава. При летния тип на заболяването всички симптоми се изострят внезапно и са по-трудни за лечение. През зимата се характеризира с леки симптоми и бързото им изчезване. Съществува и неопределен вид псориазис, при който симптомите се проявяват независимо от сезона и който е придружен от чести рецидиви.

Видове заболявания

В зависимост от локализацията на заболяването има няколко форми на псориазис, характеризиращи се с определени симптоми:

 • Вулгарен или прост псориазис - проявява се на коленете и лактите.
 • Себорея - е усложнение на себорея. При тази форма псориатичните плаки не се възпаляват, но папулите имат характерен жълтеникав оттенък.
 • Артропатичен – засяга ставите на стъпалата и ръцете. Пациентът изпитва болка в крайниците, скованост на движенията.
 • Ексудативна – характеризира се с появата на жълти, люспести петна по коленете и лактите.
 • Пустуларен - пациентът изпитва силно неразположение, телесната температура се повишава, плаките се възпаляват и се появяват пустули.
 • Псориазис на дланите и стъпалата - обикновено се проявява по вътрешните страни на крайниците. Кожата с тази форма загрубява, напуква се и се възпалява.
 • Обратно - появява се върху естествените големи гънки на тялото. Основната причина за тази форма на псориазис включват ендокринни заболявания.
 • Капковидни – псориатичните плаки са с форма на сълза и се локализират по тялото и краката.
 • Псориазис на ноктите - по нокътната плочка се появяват малки вдлъбнати точки, отбелязва се удебеляване на нокътя, постепенно се ексфолира.
 • Псориатичната еритродермия е най-тежката форма, която се характеризира с преходност, силно подуване и обширна засегната област.

Методи за лечение

Лечението на псориазис е продължително и сложно. Причината е, че няма да е възможно напълно да се отървете от болестта дори с най-адекватната терапия, съответно всички методи са насочени към премахване на симптомите и основните причини, както и удължаване на продължителността на ремисията. Методите за справяне с патологията са както следва:

 • Локална терапия (кремове, витамини, мехлеми) – прилага се само в началния и средния стадий на псориазис.
 • Диета терапия - необходима е за нормализиране на храносмилателния тракт.
 • Системно лечение. Приемането на лекарства е насочено към нормализиране на работата на всички системи и органи на тялото.
 • Фототерапия и други физиологични процедури, които действат директно върху засегнатите области.
лекар преглежда пациент с псориазис

Външни средства

Всички локални препарати, предписани за псориазис, са предназначени за омекотяване на плаките, облекчаване на възпалението и премахване на други външни прояви на патологията. Най-често се използва:

 • Мехлеми, които се основават на катран, грес, мазнини.
 • Маслени препарати;
 • Мехлеми с иприт;
 • Хормонални средства. Използват се само при тежък псориазис, тъй като имат много странични ефекти;
 • Салицилов мехлем;
 • Препарати, съдържащи силиций.

Вътрешни фондове

При неефективността на лечението с местни лекарства на пациента се предписват:

 • Противовъзпалително;
 • Успокоителни;
 • Антихистамини;
 • Витаминни комплекси;
 • Антипсихотици и транквиланти - в напреднал стадий;
 • Стимуланти на имунната система и метаболизма.

Алтернативна медицина

В комбинация с фармацевтични препарати алтернативната медицина също помага за значително облекчаване на състоянието на пациента. Най-ефективните средства са:

 • Чайове с мента, маточина, както и тинктура от валериана и майчинка. Целта е стабилизиране на психоемоционалното състояние на организма.
 • Содата е проста и ефективна рецепта, която включва компреси с разтвори върху засегнатите участъци от тялото. Позволява облекчаване на сърбежа и насърчава резорбцията на псориатичните плаки.
 • Билкови вани (нанизи, лайка) - се използват за премахване на психологически и физически дискомфорт.

Предотвратяване

След като се появи веднъж, псориазисът ще напомня за себе си през целия живот. Важно е обаче да се избягват ускоряващи фактори, за да се направи етапът на ремисия възможно най-дълъг. Превантивните мерки включват:

 • Предотвратяване на нарушаване на целостта на кожата;
 • Избягвайте продължително излагане на слънчева светлина върху кожата;
 • Контрол върху телесното тегло и правилното хранене;
 • Използването на специални шампоани (при псориазис на скалпа);
 • Отхвърляне на лошите навици.

Пациентът трябва постоянно да се преглежда от дерматолог и да спазва всички указания на лекаря, включително да приема превантивни лекарства.