Псориазис

псориазис по кожата

Псориазисът е хронично кожно заболяване, характеризиращо се с наличието на мономорфен обрив под формата на розово-червени възли с рехава, сребристо-бяла люспеста повърхност. Заболяването продължава с години, има редуване на периоди на рецидив и ремисия.

Тежестта на заболяването при различни пациенти или дори при един пациент по време на периоди на обостряне и ремисия може да варира в широки граници - от локални малки лезии до пълно покритие на тялото с псориатични плаки. Често с течение на времето има прогресия на заболяването (особено при липса на лечение), увеличаване на площта на лезията с участието на нови кожни участъци, обострянията стават по-чести и влошаващи се. Някои пациенти могат да получат непрекъснат ход на заболяването без неочаквани ремисии.

Често се засягат и ноктите на ръцете или краката. Засягането на ноктите може да се появи при липса на кожни лезии и да бъде изолирано.

Статистика

Разпространението на псориазиса в света се оценява на около 1-3% от населението. Според международната организация Europso през 2010 г. на планетата е имало 125 милиона пациенти с псориазис. В Европа тя засяга до 5 милиона души, което е сравнимо с честотата на коронарната болест на сърцето и диабета.

Класификация

Като цяло класификацията е както следва:

 • Пустулозен псориазис
  • генерализиран псориазис;
  • пръстеновиден псориазис (ануларна пустулоза);
  • палмоплантарен псориазис (псориазис на крайниците, палмолантарна персистираща хронична пустулоза, пустулозен псориазис на Barbera);
  • хронична форма на персистиращ акродерматит (псориазис на стъпалата и дланите, палмоплантарен псориазис);
  • херпетиформно псориатично импетиго.
 • Непустулозен псориазис
  • псориазис вулгарис или псориазис вулгарис, прост псориазис (плакоподобен, стабилен псориазис в хронична форма);
  • псориатична еритродермия (псориазис еритродерматит).

Редица автори се придържат към необходимостта от допълване на тази класификация, поради което към нея могат да се добавят видове или форми на псориазис в следните варианти:

 • себореен псориазис (себореен псориазис);
 • псориазис Салфетка;
 • псориазис, предизвикан от лекарства;
 • "обратим псориазис" (псориазис на кожни гънки, флексионни повърхности).

Причини

Лекарите не са успели да съставят списък с точните причини за псориазис. Предлагам да разгледаме причините в зависимост от естеството.

 1. Имунни. Общопризната причина. Механизмът на задействане се счита за генен процес, при който имунната връзка е нарушена. Инфекциозно заболяване, тонзилит или синузит, може да доведе до появата на псориазис.
 2. Инфекциозен. Първоначално учените бяха на мнение, че виновни са спирохети, стрептококи и дори епидермофитони. Резултатите от изследванията не подкрепят тази теория. Нови хипотези показват, че развитието на псориазис се причинява от инфекциозни заболявания, включително тонзилит и грип.
 3. Генетичен. Говорим за унаследяване на предразположеност към заболяването. Клиничната практика показва, че много хора се сблъскват с проявите на люспести лишеи, но не винаги е възможно да се проследи връзката с наследствената предразположеност.

Предразполагащи и провокиращи фактори

Основни фактори:

 1. Психологически - влиянието на краткотраен силен стрес, както и неизразени, но дълготрайни или често повтарящи се негативни психологически ефекти, морална неудовлетвореност, нарушения на съня, депресивни състояния.
 2. Метаболитни нарушения в организма, дисфункция на храносмилателните органи, особено на черния дроб и екзокринната функция на панкреаса.
 3. Заболяване или дисфункция на жлезите с вътрешна секреция (хипоталамус, щитовидна жлеза, паращитовидни и тимусни жлези, ендокринна дейност на панкреаса).
 4. Нарушения на имунната система (алергични реакции и имунни заболявания).
псориазис на главата

Ходът на заболяването

Псориазисът е хронично заболяване, обикновено характеризиращо се с вълнообразно протичане, с периоди на спонтанни или причинени от определени терапевтични ефекти на ремисия или подобрение и периоди на спонтанни или провокирани от неблагоприятни външни влияния (консумация на алкохол, интеркурентни инфекции, стрес) рецидиви или обостряния.

Кои са най-често срещаните митове за болестта?

 • Псориазисът е заразен. Не, псориазисът е хронично, незаразно кожно заболяване, което не се разпространява от човек на човек и не мигрира от една част на тялото в друга. Болен от псориазис може свободно да посещава обществени места - бани, сауни, басейни, да ползва общи предмети от бита, да се лекува от недерматологични заболявания в многопрофилни болници.
 • Климатът влияе върху заболеваемостта и ако се преместите в топли страни, няма да има псориазис. Не, климатът не влияе върху разпространението на псориазиса. В същото време един от методите за неговото лечение е хелиобнеотерапията - лечение със слънце и морска вода, но животът в региони с топъл морски климат не предпазва пациентите от обостряния. Израел служи като прост пример: те успешно лекуват псориазис в курортите на Мъртво море, но заболеваемостта сред населението не е по-ниска от средната за света.
 • Псориазисът е предотвратим. Факторите, които предизвикват обостряне, нито сами по себе си, нито в различни комбинации са причина за заболяването. Днес не е известно какъв е първоначалният тласък за развитието на псориазис и поради това е невъзможно да се вземат превантивни мерки. Няма рецепти какво да правите или напротив какво да не правите, за да не се разболеете от псориазис. Възможно е да се увеличи периодът на ремисия, когато няма обриви по кожата, като се избягва действието на фактори, провокиращи или влошаващи хода на псориазиса, водене на правилен начин на живот и използване на поддържаща терапия.

Тежест

Има няколко скали за оценка на тежестта на псориазиса. Оценката на тежестта на заболяването като цяло се основава на оценката на следните фактори: площта на лезията (процент от телесната повърхност, участваща в процеса), степента на активност на заболяването (степента на зачервяване, подуване, хиперемия на псориатични плаки или пустули, тежест на кожния сърбеж, степен на удебеляване на кожата, степен на пилинг, наличие на кървене или ексудация, вторична инфекция на плаки, степен на подуване и чувствителност на ставите), наличие на общи симптоми на активността на процеса (като повишена умора, повишена СУЕ, повишени нива на пикочна киселина в кръвните изследвания и др. ), реакция на пациента към предишни опити за лечение, влияние на заболяването върху общото състояние и ежедневието на пациента, върху социалното му функциониране.

плака по кожата с псориазис

Симптоми на псориазис

При пациенти с псориазис, поради интензивния растеж на кожните клетки, върху кожата се появяват плътни участъци, които са бели, червени или сребристи на цвят. При здрав човек развитието на кожните клетки става постепенно, ексфолирането им се случва около веднъж месечно. Следователно новите клетки постепенно се движат, за да заменят старите клетки в горния слой на кожата.

При пациенти с псориазис развитието на нови клетки става много по-бързо: те се образуват не за няколко седмици, а за няколко дни. Съответно през това време клетките на горната част на кожата нямат време да умрат и в резултат на това се появяват основните симптоми на псориазис - наслояване и образуване на плака по кожата. Такива плаки при пациенти с псориазис се различават по размер. Проявата им се наблюдава на различни части на тялото – по скалпа, коленете, ръцете, лактите, кръста. Най-често симптомите на псориазис се появяват при зрели хора, но заболяването може да се прояви при деца и юноши.

Първите симптоми на псориазис могат да се отбележат на всяка възраст - както при двумесечно дете, така и при възрастен човек. Псориазисът обаче най-често се среща при хора на възраст между двадесет и четиридесет години.

Раздразнителен псориазис

Развива се на фона на активно излагане на кожата с вече съществуващ прогресиращ псориазис на определени дразнители, по-специално, това са слънчеви лъчи или специфични мехлеми, както и други видове дразнители, които засягат плаките. Тези плаки от своя страна придобиват по-изпъкнала форма, цветът се променя в вишнево червен, а в околното пространство се образува хипертермичен пояс, поради което острите граници стават донякъде замъглени. Този колан, след разделянето на плаката, придобива набръчкан вид.

Ексудативен псориазис

Тази форма на псориазис се характеризира с прекомерна тежест на ексудат по време на възпалителна реакция, появява се в прогресиращия период на псориазиса. Проправяйки си път към повърхността на папулата, ексудатът насища натрупванията от люспи, като по този начин образува образувания, външно наподобяващи корички от тях.

Гутатен псориазис

Гутатен псориазис, симптомите на който се появяват внезапно, се характеризира с образуването на множество петна в кожата. Най-често заболяването се диагностицира при пациенти на възраст от 8 до 16 години. Често стрептококовата инфекция действа като фактор, предшестващ гутатен псориазис.

Петнист псориазис

Тази форма на заболяването се проявява под формата на лека инфилтрация (в общото определение инфилтрацията е импрегнирането на тъканите с едно или друго вещество) от елементите на обрива. Те от своя страна изглеждат като петна (а не папули). Псориазисът на петна се развива, като правило, остро, също така се характеризира с прилика с токсикермията. Като основна техника при диференциацията на заболяването се използва определянето на съответствието на хода на заболяването с неговата характерна псориатична триада.

Хроничен псориазис

Тази форма на заболяването може да се разглежда от гледна точка на симптомите под формата на тежка инфилтрация от плаки, тяхната обща цианоза, с хиперкератотична или брадавици повърхност. Този тип огнища се лекуват особено трудно и не е изключено тяхното превръщане в злокачествен тумор в бъдеще (това се случва рядко, но, за съжаление, този вариант не може да бъде изключен).

себореен псориазис

Тази форма на псориазис, както подсказва името й, се развива при пациенти със себорея, която вече е свързана с тях. Заболяването се проявява от скалпа, в областта зад ушните миди, на гърдите, в областта на назолабиалните гънки, в подлопатичната и лопатичната част на гърба. Появяващите се псориатични люспи са обект на интензивно импрегниране със себум, поради което се слепват и задържат в повърхностите на плаките, което по този начин позволява на заболяването да симулира картина, характерна за себорейната екзема.

Палмарно-плантарен псориазис

Заболяването може да се прояви или под формата на обикновени псориатични плаки и папули, или под формата на хиперкератозни образувания, симулиращи калуси и калуси. В някои случаи псориазисът по ръцете, чиито симптоми се отбелязват в този случай на дланите (или на краката - съответно на стъпалата), е непрекъснат, което се проявява под формата на повишено удебеляване или кератинизация. Границите на този вид лезия се характеризират с яснота, в по-редки случаи тази форма на псориазис се ограничава до появата на голям пръстеновиден пилинг.

Диагностика

Процесът на диагностициране на псориазис не е особено труден и се основава на изследването на характерния външен вид на кожата на пациента. Обикновено не се извършват лабораторни изследвания или специфични изследвания за псориазис. Въпреки това, в някои случаи с прогресиращ тежък псориазис все пак е необходим кръвен тест за откриване на възпалителни, автоимунни, ревматични процеси.

Как изглежда псориазисът: снимка в началния стадий

Основният елемент на псориазиса е единична розова или червена папула, която е покрита с голям брой рехави сребристо-бели люспи. Важен диагностичен признак е триадата на псориазиса: феноменът на стеариново петно, терминален филм и точково кървене при изстъргване на люспите.

ранни стадии на псориазис

Качество на живот при пациенти с псориазис

Псориатичните плаки по откритите части на ръцете или краката могат да попречат на страдащия да работи определена работа, да играе определени спортове, да се грижи за членове на семейството, домашни любимци или дома. Псориатичните плаки по скалпа често представляват специален психологически проблем за пациентите и генерират значителен стрес и дори социална фобия, тъй като бледите плаки по скалпа могат да бъдат сбъркани с пърхот или резултат от въшки. Още по-голям психологически проблем причинява наличието на псориатични обриви по кожата на лицето, ушните миди. Лечението на псориазис може да бъде скъпо и да отнеме много време и усилия от пациента, което пречи на работата, ученето, социализацията на пациента и уреждането на личния му живот.

Лечение на псориазис у дома

Псориазисът е хронично заболяване. Лечението му включва използването на първоначално по-щадящи лекарства и методи, а в бъдеще, въз основа на наблюдения върху развитието на заболяването при пациента, е възможно да се промени назначението. Целта на лечението е да има положителни резултати, така че кожните обриви да изчезнат и да не се появяват възможно най-дълго. В някои случаи псориазисът не изисква никакво лечение.

Въпросът как да се лекува псориазис у дома трябва да бъде разделен на 3 основни категории: вътрешна употреба на лекарства, главно лекарства, външна употреба (мехлеми и др. ) и физиотерапия. Малките се използват по-често като спомагателни средства при лечението на псориазис.

Независимо кои методи за лечение на псориазис избира дерматологът, максималният ефект се постига от интегриран подход за решаване на този проблем, който включва:

 • използване на външни средства;
 • употребата на лекарства, витамини, хранителни добавки;
 • свързване на физиотерапевтични процедури;
 • лечение в санаториуми с минерални води, кал, пиявици;
 • назначаване на диета, лечебно гладуване.

Когато предписва лечение, лекарят трябва да вземе предвид много данни за пациента:

 • сложността на развитието на заболяването,
 • функция на храносмилателните органи
 • метаболитни нарушения
 • съпътстващи заболявания,
 • изучават се функциите на нервната и ендокринната системи,
 • влияния на околната среда,
 • наследственост и др.

Медикаменти

Приемайте през устата:

 • антихистамини;
 • хепатопротектори;
 • ензими;
 • енергийни сорбенти;
 • антибиотици;
 • нестероидни противовъзпалителни средства;
 • имуносупресивни средства;
 • биологични продукти.

Хормоналните лекарства се използват в сложни стадии на заболяването. Използвайте само според указанията на лекар. В други случаи се препоръчва да се прави без тях. Тъй като са пристрастяващи, въпреки че водят до бърз ефект, но не за дълъг период от време. В допълнение, хормоналните лекарства имат много странични ефекти.

снимка на псориазис по кожата

Мехлеми за псориазис

В случай на лека форма на тази патология понякога е възможно да се отървете от нейните симптоми само чрез външни средства. Фармацевтичният пазар просто е препълнен с такива лекарства. Точно сега някои от тях ще бъдат представени на вашето внимание:

 1. Нафталан маз се използва както в стационарния, така и в регресиращия стадий на тази патология.
 2. Глюкокортикостероидните лекарства позволяват намаляване на възпалителния процес, въпреки това, те не могат да се използват за дълъг период от време.
 3. Салициловият мехлем помага за омекотяване на възбудените люспи на кожата, както и за бързото им отстраняване.
 4. Сярно-катран маз от пет и десет процента помага за намаляване на възпалителния процес на кожата, докато никога не трябва да се използва от пациенти с ексудативна форма на тази патология.
 5. Мехлемите за псориазис с витамин D са надарени с доста мощен противовъзпалителен ефект и помагат да се направи терапията на тази патология по-ефективна.

Фитохимиотерапия

Фитохимиотерапията е един от методите за лечение на псориазис, който включва използването на ултравиолетови лъчи.

PUVA терапия

Това е терапевтичният ефект на дълговълновото ултравиолетово лъчение в комбинация със специални лекарства, което се прилага при най-тежките форми на псориазис, които трудно се повлияват от други методи на лечение.

Задайте средно до 25 експозиции в нежен режим. Този режим включва лятна почивка, през първата година се провеждат до два курса и др. по препоръка на лекар. Рецидиви могат да възникнат след грип, ТОРС или тонзилит, а в редки случаи - след нервни сътресения.

Иновативни методи на лечение - ново в лечението на псориазис

Хирургично лечение на псориазис

Отдавна е доказано, че при диагноза кожен псориазис лечението само с външни препарати не дава желания резултат. От няколко години хирурзите извършват уникална операция за хирургично възстановяване на клапата на тънките черва, която предпазва този участък от червата от патогенни бактерии. След операцията се засилват защитните способности на имунната система, кожата заздравява и се наблюдава продължителна ремисия.

Използване на теснолентова UVB терапия с дължина на вълната 311 nm

Напоследък се практикува използването на този метод като монотерапия. В сравнение с други UV експозиции, този метод има минимални странични ефекти, понася се добре и е техника с кратко действие - няколко минути за 1 процедура, курсът на лечение е 2, 5 месеца. За толкова кратък период от време се наблюдава видимо клинично подобрение и продължителна ремисия до 2 години.

Диета за псориазис

Списък на продуктите, които образуват алкали в тялото:

 • Всички зеленчуци с изключение на ревен, тиква и брюкселско зеле. Важно е да запомните, че картофите, чушките, патладжаните и доматите са строго забранени.
 • Не изключвайте плодовете. Основното нещо е да не използвате сини сливи, боровинки, касис и боровинки. Струва си да се отбележи, че бананите, пъпешите и ябълките не трябва да се консумират едновременно с други продукти.
 • Не забравяйте да пиете пресни зеленчукови сокове от моркови, цвекло, магданоз, целина и спанак.
 • Можете да консумирате ежедневно плодови сокове от грозде, ананас, круша, портокал, папая и грейпфрут, манго, лимон и кайсия. Важно е да добавяте лецитин и лимонов сок към храната.

Меню за седмицата с псориазис

Помислете за примерно меню за една седмица, което се препоръчва при обостряния, рецидиви и за профилактика по време на опасни периоди.

1-ви ден

 • Закуска: салата от прясно зеле, филийка пълнозърнест хляб, зелен чай.
 • Втора закуска: 2 твърдо сварени яйца, препечен хляб, компот от сушени плодове.
 • Обяд: супа от карфиол, пълнозърнест хляб, за второто - каша от елда с гъби или зеленчуци, зелен чай.
 • Вечеря: малко неподсладено извара със заквасена сметана, кефир.

2-ри ден

 • Закуска: салата от краставици и домати, ябълка, зелен чай.
 • Втора закуска: филийка черен хляб с масло, 1
 • твърдо сварено яйце, зелен чай.
 • Обяд: зелева чорба без месо, филийка черен хляб, зелен чай. Вечеря: ябълка, чаша ферментирало печено мляко.

3-ти ден

 • Закуска: плодова салата с кисело мляко, компот от цариградско грозде.
 • Втора закуска: зеленчукова салата, филийка пълнозърнест хляб, зелен чай.
 • Обяд: варена риба (костур, сом) с минимално количество сол, филийка пълнозърнест хляб, компот от цариградско грозде.
 • Вечеря: вчерашна кифла, компот от цариградско грозде.

4-ти ден

 • Закуска: салата от краставици и яйца със заквасена сметана, пълнозърнест препечен хляб, ябълков сок.
 • Втора закуска: 2 банана, 1 чаша ферментирало печено мляко или кефир.
 • Обяд: чаша бульон, парче варено месо, салата от краставици и домати.
 • Вечеря: филийка пълнозърнест хляб с масло, чаша кефир.

5-ти ден

 • Закуска: салата от моркови, пълнозърнест препечен хляб, зелен чай.
 • Втора закуска: варена риба (не червена).
 • Обяд: речна рибена чорба, филийка пълнозърнест хляб, зелен чай.
 • Вечеря: вчерашна кифла, чаша кисело мляко.

6-ти ден

 • Закуска: овесена каша на вода, филийка хляб с трици, зелен чай.
 • Втора закуска: извара с плодове (банани, ябълки, кайсии), кефир.
 • Обяд: грахова супа без месо, филийка хляб (всякакъв), ябълка.
 • Вечеря: чаша кефир.

7-ми ден

 • Закуска: каша от елда с мляко, кефир. Втора закуска: сандвич с масло и парче варено месо, ябълков сок.
 • Обяд: супа с кюфтета, зелен чай. Вечеря: 2 ябълки.

Правилното хранене ще помогне да се избегнат чести рецидиви. За да изберете индивидуална диета, трябва да се свържете с диетолог.

псориазис на коленете

Народни методи за лечение на болестта

Всички методи на лечение могат условно да бъдат разделени на лекарства за вътрешна употреба, както и средства за външно приложение.

Лекарства, отпускани с рецепта за перорално приложение

За почистване на кожата и премахване на основните симптоми на псориазис се препоръчват следните рецепти:

 1. Използване на ленено семе. За да приготвите продукта, една супена лъжица семена се изсипва в чаша вряща вода и се разбърква добре. Лекарството трябва да се влива в продължение на най-малко 12 часа. По-добре е да оставите лекарството за една нощ. Приемайте от настойката сутрин на празен стомах.
 2. Семена от копър. Засадени семена в количество от 2 супени лъжици. л. изсипете чаша вряла вода и настоявайте 2-3 часа. След лекарството трябва да прецедите и да приемате половин чаша 2-3 пъти на ден.

Продукти за външна употреба

За да се отървете от плаките и да почистите кожата, се използват следните рецепти:

 1. Лечение на лезии с ленено масло. Можете да нанасяте масло 5-6 пъти на ден.
 2. Мехлем на основата на катран и прополис. За готвене трябва да вземете 50 г катран и 30 г прополис. Продуктите трябва да се загреят на водна баня и да се разбъркат добре. След охлаждане нанесете мехлема върху плаките 3-4 пъти на ден.

Лечение на псориазис: спа терапия

В регресиращите стадии на псориазиса се предписва балнеолечение.

 1. Климатотерапията е използването на климатични фактори, естествени биостимуланти на тялото за медицински цели.
 2. Аеротерапията е престой, предписан и регулиран от лекар, спане на чист въздух, въздушни бани.
 3. Топлинната терапия е метод на балнеолечение, включващ калолечение, парафин, озокерит и глина, псамо и нафталанотерапия и други методи.

Предотвратяване

Няма специфична профилактика на псориазиса, но след началото на заболяването е необходимо да се приемат успокоителни, да се провеждат курсове на витаминна терапия и да се коригират заболявания, които провокират рецидиви.

Каква е прогнозата?

Прогнозата е условно неблагоприятна, тъй като псориазисът е хронично заболяване, което не може да се излекува напълно. Прогресира бавно, докато навременното и адекватно лечение само подобрява качеството на живот, но не премахва самото заболяване.

По време на периоди на обостряне се наблюдава загуба на работоспособност. При липса на адекватна медицинска помощ това може да доведе до инвалидност.