Класификация на псориазис

сърбеж на кожата с псориазис

Класификацията на псориазиса разделя всички форми на това заболяване на две основни групи: пустуларен и непустуларен. .

Пустулозен псориазис е сравнително рядък. Развитието му е възможно след агресивна терапия при вече болни от вулгарната форма на това заболяване или при здрави хора.

Локализирани форми на пуцуларен псориазис

Обичайно е да се разграничат три вида псориазис от тази група:

 • Псориазис на фона на псориазис вулгарис, който се появява след активно лечение.
 • Пустулозен палмоплантарен псориазис на Барбер, който се проявява като хронична форма, по време на която пустулите придобиват вид на кафява коричка, причиняваща атрофия на кожата.
 • Пустулозен персистиращ акродерматит Allopo, при който пустули са локализирани на върха на пръстите. Причините за тази патология са неизвестни и някои лекари се съмняват в целесъобразността на определянето на този псориазис като отделна форма.

Непустуларни псориатични форми

Непустулозните форми на псориазис се класифицират в няколко вида:

 • Обичайната форма на псориазис (прост псориазис вулгарис) се определя при пациенти с плоски, малки, розово-червени плакови образувания, покрити с характерни люспи.
 • Псориатична еритродермия - псориатични яркочервени образувания със сребристо-сиви люспи, които се появяват на всяка част от кожата, кожата става едематозна, което води до повишаване на общата температура с обширни лезии, придружено от увеличаване на лимфните възли.

Има и няколко форми, които не принадлежат нито към първата, нито към втората група:

 • състояние, подобно на себорея;
 • Ексудативна непустуларна форма;
 • Болест на салфетката;
 • Атипичен непустулозен псориатичен дерматит, който се локализира върху флексионните повърхности на ставите и в кожните гънки.

Етапи на псориазис

Какъвто и псориазис да се диагностицира, класификацията на етапите на това заболяване съвпада с периодите на протичане на всяко заболяване и лечението на всеки етап се предписва въз основа на тежестта на степента на всеки етап.

 • Псориазис в прогресиращ стадий. По това време броят на външните прояви активно нараства, броят и размерът на плаките се увеличават. Повърхността им е рохкава и суха, а границите са склонни да се сливат. Новопоявилите се елементи придобиват червена рамка без люспи. Периодът на пилинг и спирането на образуването на нови плаки сигнализира за навлизането на болестта във втория етап.
 • Стационарен псориатичен стадий. Външните неоплазми, които вече не се увеличават по размер, губят червената си граница. Започва малко пилинг.
 • Етап на псориатична регресия. Броят на плаките намалява и пилингът спира.

Класификация на тежестта на заболяването

Псориазис-класификацията по тежест предвижда градация според степента на проява на симптомите и тяхната площ.

Въз основа на това те разграничават: лека, умерена и тежка.

При лека степен клиничната картина изглежда размита, тъй като плаките, ако се появят, са в малки количества. Практически няма сърбеж и лющене. Площта, засегната от патологични външни неоплазми, е до 3%.

При умерена степен площта на засегнатата повърхност заема от 3 до 10%, а споменатите в предишния параграф се появяват в по-голяма прогресия.

Силният етап преминава с поражение на повече от 10% от повърхността на цялото външно покритие. Дебелината и размерите на люспите са много по-големи, отколкото в умерения стадий. Кожата е раздразнена, подута и нееластична. Външните прояви са придружени от болезнен сърбеж и лющене. Ако са засегнати ставите, състоянието на пациента се оценява като тежко.

За оценка на тежестта се използва индекс (PASI), който изразява комбинирана оценка на степента на проява на патологията: процентът на зачервена кожа, сърбеж, подуване и лющене. Има формата на линейна скала от 0 до 72.

Класификацията на формите и видовете псориазис и неговата тежест е донякъде произволна, окончателната точка в обсъждането на тези въпроси все още не е поставена.