Псориазис

псориазис върху тялото на мъжа

Псориазисът е неинфекциозно кожно заболяване, характеризиращо се с образуването на прекомерен брой епителни клетки, нарушение на ексфолирането им с локално възпаление.

Болестта е известна още като

 • Чести псориазис;
 • акродерматит;
 • псориатична еритродермия.

Причините

Псориазисът е заболяване с множество причини. В развитието на наследствения фактор е от голямо значение - гените PSORS1-PSORS9, наличието на които предразполага към развитието на болестта. При пациенти с псориазис по-често се откриват антигените HLACw6 и HLADR7. Провокиращите фактори включват психоемоционално пренапрежение, злоупотреба с алкохол, лекарства (литиеви соли, бета-блокери, хлорохин / хидроксихлорохин, орални контрацептиви, интерферон и неговите индуктори и др. ).

При децата, за разлика от възрастните, предразполагащ фактор за псориазис са инфекциите, причинени от β-хемолитичен стрептокок. Токсините на тази бактерия са мощен стимулант на Т-лимфоцитите - ключовите клетки в развитието на псориазис.

Обсъжда се автоимунният компонент на развитието на псориазис - когато клетките на собствения им имунитет без видима причина заразяват кожни клетки.

Пушенето не само увеличава риска от развитие на псориазис, но също така влияе върху тежестта на състоянието.

През последните години е показана връзката между псориазис и затлъстяване, метаболитен синдром, захарен диабет, хиперлипидемия, артериална хипертония.

Кой е в риск

 • Пациенти, чиито близки роднини страдат от псориазис;
 • носители на гените PSORS1-PSORS9, особено PSORS1;
 • страдащи от хронични бактериални и вирусни инфекции, ХИВ;
 • пациенти с чести кожни травми, слънчево изгаряне;
 • затлъстяване;
 • прием на някои лекарства (литий, бета-блокери, хлорохин / хидроксихлорохин, АСЕ инхибитори и др. );
 • пушачи, злоупотребяващи с алкохол;
 • деца по време на пубертета.

Колко често се случва

Той принадлежи към най-често срещаните кожни заболявания, среща се при 1-2% от населението на развитите страни.

Псориазисът може да се развие на всяка възраст, най-често на 20-30 и 50-60 години. Около 10-15% от новите случаи се случват на възраст между 10 години. Възрастовите върхове в развитието на псориазис са 6-7 години и 14-17 години, което съвпада с периодите на физиологично разтягане на тялото на детето, хормонална нестабилност, социално причинено психоемоционално претоварване. Средната възраст на развитие на псориазис е 28 години.

Жените са по-склонни да страдат от псориазис, отколкото мъжете. В детска възраст се среща еднакво често и при двата пола.

Симптоми

Проявите на псориазис зависят от формата.

Честите симптоми включват:

 • обриви с различна локализация;
 • сърбеж и лющене на кожата в областта на обрива;
 • псориатична триада - признаци, непрекъснато възникващи при остъргване на обриви (увеличен пилинг, поява на мокра, тънка повърхност на елементи, точно кървене);
 • увреждане на ноктите - промяна в повърхността на ноктите под формата на точни депресии, наподобяващи повърхността на напръстник (симптом на „напръстник"); под нокътната плочка често се откриват малки червеникави и жълтеникаво-кафеникави петна (симптом на „маслено петно").

Обикновени (псориазис вулгарис)

 • Обриви- папулозен, без кухина, с диаметър до 5 mm. Обривът е розово-червен с ясни граници, склонен към сливане и образуване на различни плаки. Плаките са покрити със сребристо бели люспи.
 • Местоположение на плаката- главно върху скалпа, екстензорната повърхност на лакътя, коленните стави, в лумбалната област, сакрума.
 • Характерно епсориатична триада. . .

Ексудативен псориазис

При пациенти със затлъстяване, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза в областта на обрива, повишено - изпотяване на течната част на кръвта в областта на обрива. Образуват се плътно прилепнали сиво-жълти корички, които трудно се отделят от обривния елемент. Той е придружен от мъчителен сърбеж.

Себореен псориазис

Форма, при която обривът се локализира само върху себорейните области на кожата - в мястото на концентрация на мастните жлези. Това са скалпът, назолабиалната и зад ушните гънки, гръдния кош и междулопаточната област. Характеризира се с „псориатична корона" - с изразен пилинг на главата с преход на обриви от скалпа към челото, се формира специфичен модел на обрива.

Гутатен псориазис

Остра форма на заболяването. В същото време се появяват голям брой яркочервени папули с лека десквамация. Често се среща при деца след стрептококови инфекции (остър тонзилит и други. )

Пустуларен псориазис

Обривите се локализират в областта на дланите и ходилата под формата на пустуларни елементи. Развитието се улеснява от инфекции, тежки стресови ситуации, хормонални нарушения и употребата на лекарства, потискащи имунитета.

Псориатична еритродермия

Появява се в резултат на обостряне на обикновения псориазис под въздействието на нерационално лечение или дразнещи фактори (вземане на вани в прогресивен стадий, продължително излагане на слънце или предозиране на ултравиолетови лъчи). Еритродермията се разпространява в повече от 90% от кожата. Кожата става зачервена, оточна, гореща на допир, покрита с голям брой големи и малки люспи. Везните падат, когато дрехите се свалят. Пациентите се притесняват от сърбеж, парене и стягане на кожата. Общото състояние е нарушено: появяват се слабост, неразположение, загуба на апетит, повишена температура до 38-39 ° C.

Псориатичен артрит

Увреждането на ставите може да бъде изолирано без увреждане на кожата. Ставите са подути, болезнени, с ограничена подвижност, сутрешна скованост. При дълъг курс се развиват деформации на ставите, възпаление на сухожилията в областта на прикрепване към костите.

Диагностика на заболяването

Разпит и проверка

Оценява се общото състояние на пациента. Лекарят изследва кожата, определя локализацията на обривите, техния размер, цвят, форма, дълбочина. Определят се псориатичната триада и явлението на Кебнер - с травматизация на незасегната преди това кожа, на това място се образуват огнища на псориазис.

Лабораторно изследване

 • Общ анализ на кръвта- СУЕ може да се увеличи (при някои форми на псориазис).
 • Химия на кръвта- Нивата на пикочна киселина могат да бъдат повишени, което затруднява изключването на подагра.
 • Кръвен тест за ревматоиден фактор- Това са антитела от клас IgM, които се произвеждат за възпалителни и автоимунни процеси. При псориазис тестът обикновено е отрицателен. Изследването е необходимо за изключване на други заболявания (ревматоиден артрит, болест на Sjogren).
 • Микроскопско изследване на съдържанието на пустулите- стерилно съдържание с голям брой неутрофили.
 • Молекулярно генетични изследванияза идентифициране на чести мутации при псориазис. Изследват се фрагменти от гените CARD14 и IL36RN, разкриващи асоциациите на полиморфни региони в определени хромозомни области.

Функционална, лъчева и инструментална диагностика

 • Хистологично изследване- удебеляването на епидермиса се определя от увеличаване на бодливите клетки в зародишния слой (акантоза), нарушение на образуването и натрупването на кератин в роговите клетки (паракератоза). Открити са клъстери от неутрофили (микроабсцеси на Мънро). Около пълнокръвните капиляри се определят натрупвания на възпалителни клетки - лимфоцити, хистиоцити, единични неутрофили.
 • Рентгенова снимка на засегнатите ставиза изключване на ревматоиден, реактивен артрит, подагра.

Лечение

Цели на лечението

Те се състоят в намаляване на клиничните прояви и честотата на обостряния, подобряване на качеството на живот.

Начин на живот и помощни средства

 • Ежедневно къпане.Ежедневното къпане може да премахне люспите и да успокои възпалената кожа. Можете да добавите масло за баня, соли от Мъртво море към водата. Трябва да се избягва гореща вода и сапуни, което може да причини влошаване. Използвайте топла вода и мек сапун с добавени масла и мазнини.
 • Използване на овлажнители.След водната обработка се нанася плътен, овлажняващ крем, докато кожата е все още мокра. За много суха кожа се използват масла - те са по-трайни от кремовете или лосионите. В студено и сухо време хидратирайте кожата си няколко пъти на ден.
 • Ограничение на излагането на слънце.Краткото излагане на слънце може да подобри състоянието на кожата. Продължителното излагане на слънце влошава псориазиса.
 • Избягвайте провокиращи фактори.Необходимо е да се определи какво точно причинява обостряне на симптомите.
 • Отказ от тютюнопушене и злоупотреба с алкохолИзвестни са фактори, които влошават хода на псориазис.

Лекарства

Външна терапия

 • Локални глюкокортикостероиди- местни хормонални агенти, използвани под всякаква форма в комбинация или като монотерапия. Има специални правила за употребата на тези лекарства: курс на приложение, като се започне с глюкокортикостероиди със слаба или средна активност, особено при деца.
 • Препарати, съдържащи аналози на витамин D3,- зоната на приложение на тези лекарства не трябва да бъде повече от 30% от телесната повърхност. Курсове - 4-8 седмици, в зависимост от областта на приложение.
 • Препарати, съдържащи активиран цинков пиритион, се използват под формата на аерозол, крем и шампоан за курсове до 2-3 месеца.

Системна терапия

Показан е при умерени до тежки форми.

 • Цитостатични лекарства (метотрексат)- назначаването и приемането включва редовен медицински контрол и мониторинг на лабораторните параметри. Възможни са странични ефекти. Приемът на метотрексат трябва да се комбинира с приема на фолиева киселина.
 • Препарати на ретиноева киселинаизползва се за лечение на тежки форми. Нормализира процесите на обновяване на диференциацията и кератинизацията на кожните клетки.
 • Биологични препарати- препарати от моноклонални антитела, създадени по методите на генното инженерство. Антителата специфично се свързват със специфични антигени на възпалителни протеини, които играят ключова роля в развитието на псориазис.

Процедури

PUVA терапия(фотохимиотерапия) - комбиниран метод на лечение - комбинация от препарати на ретиноева киселина и фототерапия. Ефективността на метода се крие във факта, че комбинираното използване на компонентите на терапията повишава тяхната ефективност, ви позволява да намалите дозата и честотата на приложение. Това от своя страна намалява риска от странични ефекти.

Хирургични операции

За лечение на псориазис не се изисква операция.

Възстановяване и подобряване на качеството на живот

За определяне на качеството на живот се използват специални везни и въпросници. Намалява качеството на живот, както психически, така и физически компоненти. Степента на промяна в показателите за качество на живот зависи от възрастта на пациента, продължителността на заболяването, честотата на обостряния и наличието на съпътстващи заболявания.

Възможни усложнения

 • Вторична инфекция на кожата- травмираната кожа с нарушен местен имунитет се превръща в удобна среда за размножаване на различни бактерии. За да се предотвратят тези състояния, противовъзпалителните мехлеми включват антибиотици и противогъбични компоненти.
 • Възпалителни очни заболявания:конюнктивит, блефарит (възпаление на ръбовете на клепачите), увеит (възпаление на хороидеята). Понякога това е първият признак за появата на псориазис.
 • Псориатичен артрит- възпалението на ставите може да бъде или проява на псориазис, особено при липса на други симптоми, или усложнение на заболяването.
 • Развитие на автоимунни заболявания- Пациентите с псориазис са по-склонни да страдат от цьолиакия (непоносимост към глутен), болест на Crohn.
 • Нарушаване на психо-емоционалната сфера- силен сърбеж, дискомфорт, свързан с естетически и физически разстройства, причиняват невротизация на пациента.

Профилактика

Няма методи за предотвратяване на развитието на псориазис. Невъзможно е да се установи дали корекцията на модифицируеми рискови фактори влияе върху развитието на болестта.

Прогноза

Въпреки факта, че псориазисът има доброкачествено протичане, това е заболяване за цял живот с ремисии и обостряния. В редки случаи псориазисът не се повлиява от лечението.

Изследванията показват, че псориазисът е свързан с висок риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет, бъбречни и ставни заболявания. Пациентите с тежък, лошо контролиран псориазис умират 3-4 години по-рано от хората без псориазис.