Псориазис

Псориазисът (сквамозен лишей) е възпалително кожно заболяване, характеризиращо се с множество прояви. Среща се еднакво често при мъже и жени.

Рискови фактори

 • Механично нараняване и дразнене на кожата.
 • Инфекция (стрептококи).
 • Стрес.
 • Ендокринни нарушения.
 • Лекарства (хормони, антималарийни лекарства, интерферон).
 • Злоупотребата с алкохол.

Прояви на псориазис

Псориазисът се характеризира с наличието на хомогенен обрив под формата на плаки с диаметър от 1-3 mm до 2-3 cm, розово-червени, покрити с свободно седнали сребристо-бели люспи. В резултат на пределния растеж елементите могат да се слеят в плаки с различни размери и форми, понякога заемащи големи участъци от кожата. Плаките обикновено се намират върху кожата на разгъващата повърхност на крайниците, особено в лакътните и коленните стави, багажника и скалпа.

симптоми на псориазис по ръцетеснимка на псориазис по кожата на тялото

Появата на свежи елементи е типична на местата на наранявания, гребени. При изстъргване на псориатични плаки се откриват симптоми, характерни за заболяването: при остъргване се увеличава пилингът, причиняващ асоциация със стеарин от свещ; след отстраняване на люспите се появява лъскава, влажна повърхност; с по-нататъшно остъргване се появява капково кървене. Косата не е засегната.

Има следните видове псориазис:

 • нормално,
 • ексудативен,
 • артропатичен,
 • пустуларен
 • псориатична еритродермия.

Обичайната форма (псориазис вулгарис) се характеризира с обрив от плоски розово-червени плаки с размери 0, 5 cm или повече, покрити със сребристо-бели люспи.

Ексудативната форма се различава по това, че върху псориатичните плаки се образуват сиво-жълти набраздени люспи поради накисването им с ексудат, понякога се определя изтичане в големи гънки.

Най-тежките форми на псориазис - пустулозна, артропатична и псориатична еритродермия - могат да се развият от самото начало на заболяването или на по-късни етапи поради влиянието на неблагоприятни фактори или неподходящо лечение.

При артропатичен псориазис са засегнати малките стави на ръцете и краката, но могат да бъдат засегнати и други или всички стави. Понякога ставните прояви предшестват кожни обриви. При псориатичната еритродермия цялата кожа е включена в болезнения процес, развиват се симптоми на интоксикация (гадене, слабост, главоболие). Пустулозният псориазис се проявява с повърхностни пустуларни елементи.

Всички форми на заболяването се характеризират с увреждане на ноктите под формата на удебеляване на нокътните плочи, точни депресии на повърхността им или поява на червеникави петна под нокътната плоча.

Диагнозата се поставя от дерматолог, използвайки лабораторни и инструментални методи за изследване:

 • Общ кръвен тест.
 • Кожна биопсия.

Лечение на псориазис

Лечението на псориазис е насочено към потискане на възпалителния отговор на кожата. Терапията се предписва, като се вземат предвид формата, етапа, разпространението на процеса, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта и пола на пациента.

С леки прояви, в някои случаи е достатъчно да се предпише външна терапия под формата на салицилов мехлем, препарати Naftalan, катран, хормонални мехлеми. Тежките форми на псориазис изискват комплексно лечение с използване на лекарства от различни групи, физиотерапевтични методи на терапия, външни лекарства и други.

Лечението се извършва, като се вземе предвид етапът на псориатичния процес.

Прогресивната етапна терапия изисква специално внимание и повишено внимание. През този период се предписва интравенозно хемодез 2-3 пъти седмично, 30% разтвор на натриев тиосулфат интравенозно, 10% разтвор на калциев глюконат 10 ml всеки, различни ентеросорбенти. При едновременно повишаване на кръвното налягане се препоръчва интрамускулно приложение на 25% разтвор на магнезиев сулфат. Омекотяващи кремове или 1-2% салицилов мехлем се използват външно.

В прогресиращия стадий на псориазис за външна терапия употребата на препарати, съдържащи катран, дразнещи и силно концентрирани средства е противопоказана. Препоръчително е да се прилагат физиотерапевтични процедури, след като възпалението отшуми.

На етапите на стабилен и успокояващ курс могат да се използват мехлеми с нафталан, катран, салицилова киселина.

Един от най-ефективните методи на терапия е PUVA терапията или фотохимиотерапията.

Фотохимиотерапията е комбинирано използване на ултравиолетово лъчение (дължина на вълната от 320 до 420 nm) с поглъщане на лекарства, които повишават чувствителността към светлина. Използването на фотосенсибилизатори се основава на способността им да повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи и да стимулират образуването на кожен пигмент - меланин. Дозата на лекарствата се избира индивидуално, като се взема предвид теглото на пациента. Процедурите се провеждат 3-4 пъти седмично, за курса се предписват 20-25 сесии. PUVA терапията е противопоказана при остри инфекциозни заболявания, обостряне на хронични заболявания, сърдечно-съдова декомпенсация, онкология, тежък захарен диабет, тежки чернодробни и бъбречни увреждания.

Външно лечение на псориазис с цел премахване на възпаление, пилинг, сърбеж, омекотяване на кожата се предписва на всички пациенти. За тази цел широко се използват средства, които включват салицилова киселина и хормони. Най-популярни са препаратите, съдържащи хормони и салицилова киселина.

Кремовете се предписват при липса на изразено възпаление, с обостряне, при наличие на обриви по лицето; лосиони - за лезии на скалпа; мазени препарати за псориазис се използват най-често, особено на повърхността на плаки. Не използвайте продукти, съдържащи хормони, дълго време и върху големи участъци от кожата.

Ефективно средство е активираният цинков пиритионат, който се предлага под формата на крем, аерозол и шампоан.

Диетата играе роля в развитието и лечението на псориазис. Диетата от пресни плодове и зеленчуци и диета с ниско съдържание на протеини се смята за полезна от мнозина. От друга страна, диетата е строго индивидуален въпрос. Алергиите и хранителната чувствителност играят роля при някои пациенти, допринасяйки за влошаване на заболяването. Използването на хранителни добавки (като рибено масло) се счита за полезно за много пациенти.

Курс и прогноза

Псориазисът има вълнообразен ход с период на затихване и обостряне. Обострянията често се случват през есента и зимата (есенно-зимна форма), по-рядко през лятото (лятна форма). Прогнозата за пациенти с често срещан псориазис е благоприятна, при тежки форми (пустулозна, артропатична, еритродермия) е възможно увреждане.

Бременността може да има непредсказуем ефект върху хода на псориазис. По време на бременност трябва да избягвате използването на мехлеми, съдържащи катран или хормони, както и системна терапия.