Псориазис: какво е това, как се проявява, как се лекува?

сърбеж по кожата с псориазис по лактите

Псориазисът е хронична патология, свързана с кожни заболявания. Напоследък това заболяване става все по-често. Но какво причинява псориазис, никой специалист не може да каже със сигурност. Много експерти свързват това явление с влошаването на екологичната ситуация почти навсякъде по земята. Ето защо все повече хора се интересуват от това как изглежда псориазисът. Как да се справим с него и как да го лекуваме, какви са симптомите? Псориазис как да разпознаем и как да облекчим състоянието с неговите прояви, ще разкаже тази статия.

Общо описание на заболяването

Псориазис, какво е това? Какви нарушения в тялото води до това заболяване?

Преди това заболяване се наричаше „люспест лишей". Нарушение на кожата в този случай се случва върху кожата, ноктите и ставите. Розовите плаки или пустули, обрасли с люспи, представляват псориазис.

При заболяване за псориазис първите признаци могат да се появят на 15-30-годишна възраст, но се случва да се прояви и при деца. Най-често тази патология засяга хора със светла кожа. Продължава хронично. Все още не са срещани случаи, когато псориазисът веднъж се е появил, излекуван без следа. По време на периоди на "спокойствие" и рецидиви, ноктите и скалпа постепенно участват в развитието на болестта. Сърбежът, изтощавайки нервната система, започва силно да дразни и пациентът разресва кожата на места, докато има кръв.

Какво допринася за развитието?

Невъзможно е да се отговори еднозначно на въпроса какво причинява псориазис. Досега никой не е успял да посочи точната причина за патологията. Те са различни. Но вече е установено, че природата на псориазиса е автоимунни нарушения в организма. Тоест, по някаква причина клетките на имунната система, които трябва да предпазват тялото от всякакви нарушения в тялото, започват да произвеждат вещества, които предизвикват възпалителни процеси на повърхността на кожата и ускорено делене на кожните клетки.

Някои експерти смятат, че развитието на псориазис се дължи на нарушение на жизнения цикъл на епителните клетки. Тялото реагира на необичайното отклонение по следния начин: лимфоцитите и макрофагите увреждат кожата.

Колко ефективно ще бъде лечението на заболяването зависи от причините, поради които се проявява. Болестта засяга най-вече тези, при които тялото е изложено на няколко фактора. И така, какво причинява псориазис?

Причините за псориазис са:

 • наследствени фактори;
 • нервни разстройства и стресови ситуации;
 • контакт с външни дразнители;
 • лекарства;
 • страст към хигиената;
 • промени в условията на живот;
 • склонност към алергични реакции.

Има и случаи, когато псориазисът се развива на фона на гъбични лезии. Но патологията няма вирусни корени. Следователно други може да не се страхуват да се заразят. Болестта не принадлежи към опасните за здравето на другите, пациентите с псориазис не са заразни.

При пациенти със СПИН псориазисът може да се появи по-често, за разлика от други категории пациенти. Лекарите обясняват това с понижената активност на лимфоцитите и техния намален брой. СПИН значително ускорява развитието на болестта, от което може да се прояви при такива пациенти по-ярка и силна.

Чести симптоми

Не всички пациенти знаят как започва псориазисът и следователно не разбират веднага от какво са болни. Как да определите дали псориазисът се е проявил или не? И като цяло как се проявява псориазисът? Началният етап и симптомите на псориазис са както следва:

 • ноктите се ексфолират, структурата им е нарушена;
 • на кожата се появяват пукнатини, причиняващи болка;
 • по тялото се появява обрив с пустули;
 • повърхността на кожата се отлепва много и клетките й отмират;
 • на крайниците се появяват мехури;
 • по тялото се образуват сърбящи червеникави петна, покрити с белезникави люспи.

Но има някои симптоми, които се проявяват по различен начин при всяка категория пациенти. Ето защо, след като разбрахме първоначалните симптоми, не винаги е възможно да разберем как да разпознаем псориазис. Това може да направи само лекар, защото всеки има това заболяване по свой начин.

Начало на псориазис при деца

При децата заболяването се развива малко по-различно, отколкото при възрастните. Трудно е да се разбере, че детето е болно от това заболяване. При деца псориазисът показва следните признаци:

 • в гънките се появяват червени петна, особено в областта на слабините;
 • кожата се зачервява под пелената, а петната са ясно ограничени;
 • възпалената кожа сърби и леко се лющи;
 • на около две до три годишна възраст се появяват първите папули, покрити със сърбящи плаки;
 • на десет години се появява на скалпа.

Понякога едно дете от раждането вече има симптоми на заболяването. В този случай се извършва подробна диагноза, за да се изключи вродената форма. Но често причините за появата са различни.

Понякога псориазисът е началният етап, който при бебетата се проявява с факта, че кожата на детето на достатъчно големи площи е покрита с обрив, придружен от възпаление и пилинг.

Особености на патологията при мъжете

В ранните етапи признаците на псориазис при мъжете и жените са еднакви. Откъде започва псориазисът? Може да започне със следните симптоми:

 • с чувство на умора и постоянна слабост;
 • депресия;
 • суха кожа, придружена от сърбеж;
 • пилинг на кожата под косата и по лицето.

Псориазис при жените

Първите признаци на псориазис при жените се появяват по време на хормоналния скок по време на менопаузата, бременността или други хормонални нарушения. И това заболяване се проявява при жените, на първо място, с обрив под гърдите.

Клиника

Ходът на заболяването протича по различни начини и зависи от неговата степен и форма, както и от възрастта на пациента и климата, в който живее.

Обривът, като правило, се намира на скалпа под косата, на коленните и лакътните стави и долната част на гърба, но се случва такива петна да се появяват по цялото тяло.

Лекарите определят три степени на развитие на патологията:

 • прогресивно;
 • регресивен;
 • стационарен.

Продължителността на всяка степен се определя от общото състояние на организма. И може да продължи дълго време, до няколко месеца.

Първите прояви на псориазис са клинично различни в зависимост от тежестта на обрива и общото състояние:

 • вулгарен (развива се на коленете);
 • ексудативен (на коленете и лактите, освен това петната са покрити с жълти корички);
 • обратен (придружен от ендокринни нарушения на псориазис);
 • пустулозен (разпространява се по цялото тяло или се намира само на стъпалата и дланите, той е придружен от пустули);
 • себореен (открива се при страдащите от себорея, слепващи люспи образуват жълти корички);
 • псориазис на ноктите;
 • еритродермична форма (обриви по цялата повърхност на тялото);
 • артропатична форма (с изключение на кожни обриви, развиват се увреждания на ставите);
 • с форма на капка (изглежда като малки, подобни на капчици обриви по цялата повърхност).
симптоми на псориазис на ръцете

Диагностика

При заболяването псориазисът обикновено има класическо начало на всяка възраст, с изключение на ранна детска възраст. Но все пак само лекар може да установи диагноза, като проведе цялостно проучване:

 • клинична картина;
 • симптоми;
 • анализи.

Понякога се извършват и хистологични изследвания на засегнатите тъкани. Правят се също микроскопия на обрива и лабораторни кръвни изследвания. Всички тези мерки помагат да се установи видът на псориазиса, неговата форма и стадий, така че проявата на болестта да може да се разграничи от другите патологии.

Как се лекува псориазисът?

Започващо заболяване и умерено лечение се извършва с мехлеми, лосиони или гелове. Тези средства задължително включват цинков оксид, кортикостероиди, катран и борна киселина. Някои мехлеми също съдържат хормони. За лечение на псориазис в началния етап тези средства са напълно достатъчни. Но също така е важно да знаете защо псориазисът се появява при пациент, какви са причините за появата му? Това ще помогне за предотвратяване на рецидив.

В началните етапи на заболяването много помагат и посещенията на солариум през студения сезон и слънчевите бани през лятото, от които псориазисът започва да се „успокоява", гнойни пустули изсъхват.

Ако формата на заболяването е тежка, се използва лечение, наречено пува терапия. Това всъщност е фототерапията, която е най-ефективна, когато псориазисът по тялото е силно пренебрегнат и причинява дискомфорт. Това лечение се състои в способността на ултравиолетовите лъчи да потискат проявите на патология и да намалят твърде силната проява на активността на имунната система.

Ако патологията е много пренебрегната и други методи на лечение не дават желания резултат, лекарите предписват лекарства не само с местно действие. Често лекарствата се използват в инжекции. Но трябва да се помни, че повечето от тях имат странични ефекти, например много от тези лекарства потискат имунната система и имат вредно въздействие върху черния дроб. Поради тази причина такъв курс на медицинска терапия се провежда изключително в болница под постоянното наблюдение на лекар.

Тази патология засяга около не повече от 8% от жителите на света. Болестта се счита за нелечима, но тези, които са диагностицирани с псориазис, не губят надежда за излекуване. Но възможно ли е? И ако е така, как да се излекува псориазис завинаги?

За да можете да се справите с дадено заболяване, трябва добре да знаете какво е псориазис и как да избегнете неговите прояви и ако вече се е появил, тогава как да го лекувате компетентно.

Лечение с народни методи

Вкъщи можете да приготвите различни настойки или отвари, които след това можете да пиете.

Лененото семе се готви вечер. За целта сложете лъжица семена в термос, залейте с чаша вряща вода и оставете за една нощ. На сутринта инфузията е готова. Освен това можете не само да пиете инфузията, но и да ядете вливаните семена. Трябва да се помни, че вечер трябва да пиете активен въглен за прочистване на червата.

Най-достъпната традиционна медицина са дафиновите листа. Всяка домакиня го има. За да приготвите бульона, вземете опаковка, в която 20 г лавр, накълцайте листата и изсипете в тенджера. Трохата се залива с 0, 5 литра вряща вода и се държи около 10 минути на слаб пламък. След това оставете бульона да се охлади и филтрирайте. Бульонът се разделя на три части и се пие преди хранене. Но трябва да се помни, че не всеки може да пие такава отвара. Ако пациентът има проблеми със сърцето или бъбреците, по-добре е да се въздържате от употребата на лекарството. Не се препоръчва да го пиете за бременни жени, те могат да развият усложнения.

Отварата от лирата също е ефективна при такава патология. За да приготвите такъв бульон, вземете 2 маси. супени лъжици семена и налейте 0, 5 литра вода. След това сместа се нагрява на много слаб пламък в продължение на един час, като не позволява да заври. След това те се охлаждат и филтрират. Този бульон се пие по време на ремисия, като превантивна мярка, супена лъжица 4 пъти на ден.

Помага при началните признаци на болестта жълт кантарион. За терапевтични цели сложете в термос 5 супени лъжици сух кантарион и залейте с вряла вода (1 литър). Трябва да настоявате сместа за една нощ. След това го пийте като чай през целия ден.

Можете също така да лекувате болестта със сок от жълтурчета. Но този метод е възможен само през топлия сезон, когато жълтурчето расте навсякъде. За да направите това, изцедете сок от счупения клон на растението и намажете лезиите по кожата.

От жълтурчето също може да се направи мехлем. Приготвя се от сухо растение, като се смесва с вазелин или бебешки крем. Първо трябва да се смила само суха трева до състояние на прах.

Търсенето на най-ефективните и безопасни лекарства продължава. В тази област се провеждат много изследвания. Следователно има надежда, че скоро ще дойде денят, когато хората ще могат да победят тази много досадна и неудобна болест. И в момента народните лекарства и медицински лекарства помагат за лечение на псориазис, които се използват по сложен начин, съгласно предписанията на лекуващия дерматолог.

В допълнение към лечението с наркотици, пациентът се нуждае от морална подкрепа, грижи и внимание от близки хора. Той наистина се нуждае от него.