Едно от най-честите заболявания е псориазисът – какво е това, причини, етапи и лечение

Ремисия на псориазис, преминаваща в рецидив

Псориазис- често срещано хронично кожно заболяване от неинфекциозен характер, протичащо на вълни - с плавен преход от ремисия към рецидив и обратно. Второто му име епсориазис- може погрешно да формира мнение за заразността, но това не е така - общуването с болен човек не може да бъде опасно при никакви обстоятелства, тъй като причините за възникването му не се отнасят до инфекциозен характер, а до генетичните характеристики на човек , неговата имунна и ендокринна система.

Повече от 120 милиона души сега страдат от тази напаст, което е повече от 4% от общото население.

При псориазис тялото е покриточервени, възпалени петна със сребристо покритие, сърбящи и лющещи се. Плаките могат да бъдат разположени по цялото тяло, но в началото на заболяването, като правило, те се групират върху изпъкнали области на тялото, които са най-потенциално травматични -на лактите, коленете, скалпа, стъпалата.

Характерна особеност е и симетрията на появата на петна - както отдясно, така и отляво.

Казано по-просто, псориазисът елошо поведение на тялотопри излагане на дразнители от околната среда, при които по някаква причина горните слоеве на кожата в отделни, болни участъци изведнъж загиват много по-бързо, отколкото в здравите. Обикновено този процес на делене и узряване на кожните клетки трябва да продължи 3-5 седмици, докато при псориазис този период се намалява до 4-5 дни.

Според една от класификациите псориазисът е разделен на 2 вида:

 1. Т. нарпсориазис тип 1възниква поради наследствени сривове на имунната система. Този тип се наблюдава при 65-70% от пациентите, като от тях около 70% се разболяват преди 20-годишна възраст.
 2. Псориазис тип 2хората над 40 години се разболяват. Този тип не е генетично наследен и за разлика от псориазис тип 1, при който обривите са локализирани повече по кожата, псориазис тип 2 се характеризира с лезии на ноктите и ставите.

Причини

Учените нямат точни данни за причините за заболяването. Резултатите от научните изследвания обаче ни позволяват да се надяваме с оптимизъм не само за откриване на причините за болестта, но и за създаване на радикално лекарство срещу нея.

Днес псориазиссистемно многофакторно заболяване, преобладаващо наследствено, въз основа не на една, а на много причини. Това може да бъде по различни причини,имунна недостатъчност, ендокринни усложнения, неврологични нарушения, метаболитни нарушения, злоупотреба с лоши навици, излагане на агресивни фактори на околната среда. Можете да бъдете носител на дефектен ген, изпълнен с „псориатична бомба", но никога да не се разболеете от нея, или можете да попаднете в рискова група без нарушения в гените, но поради други опасни фактори.

 • Често появата на псориатични плаки се предшества отпродължителен възпалителен процесвърху кожата с бактериална или гъбична природа.
 • Вътрешен провокатор на заболяването може да бъдеинфекция със стрептокок, паразитикоито подкопават здравето на целия организъм.
 • Причината за това заболяване може да бъде и продължителнаинфекция на дихателната система.
 • Установен е модел на повишен риск при такива състояния на тялото, когато се увеличава производството на хормона естроген -бременност, пубертет, менопауза- което ни позволява да утвърдим тъжната роля на хормоналния дисбаланс в появата на псориазис.
 • Разкрити са спектрални анализи на кръвта на пациенти с псориазислипса на силицийв организма, което показва възможната причинно-следствена връзка с дефицита на този микроелемент.
 • До голяма степен появата на псориазис също се провокира от някоилекарства, тютюнопушене, алкохол и стрес.

Симптоми

Има няколко форми на псориазис и всяка форма на псориазис изглежда различно:

 1. Най-типичното -плакапри които добре очертани червени петна, които кървят при опит за отстраняването им, засягат екстензорните повърхности, главата, долната част на гърба; и не са локализирани по лицето, стъпалата и дланите.
 2. форма на сълзапроявява се внезапно в млада възраст с множество петна, главно след стрептококова инфекция.
 3. Пустуларна форма, под формата на болезнени везикули, локализирани по стъпалата и дланите.
 4. Най-тежката формагенерализирана пустулазнапридружено от повишена болка и треска.
 5. Интертригинозен, или псориазис на кожните гънки - при него се наблюдават обриви в големи гънки по тялото: в ингвиналната област, под млечните жлези.
 6. еритродермия- тежка форма на псориазис, придружена от треска, зачервяване на цялото тяло.

Симптомите на това заболяване са подобни на друго заболяване - розов лишей. Ето защо е много важно да се консултирате със специалист, преди да започнете да се лекувате сами.

Етапи на псориазис

При диагностицирането е важно да се определи стадия на псориазиса, особено при хронична патология, да се определи чувствителността към лечението и изборът на тактика на управление.

Прогресиращ стадий на псориазис

Псориазисът се характеризира с вълнообразно протичане на 3 етапа:

 1. сценапрогресивно (или начално)показва, че заболяването започва да се влошава, като се проявява със следните клинични симптоми:

  • По изпъкналите участъци на тялото се появяват нови характерни папули, предимно симетрично.
  • Петната се сливат едно с друго, образувайки сребристи плаки.
  • По повърхността на плаките се появяват белещи се малки люспи.
  • ПрисъствиеФеноменът на Кьобнер, при което всяко увреждане на здрави участъци от кожата се превръща в псориатични плаки.


  Основният признак на прогресията на псориазиса е наличието на ръбове на плаки без плаки, така наречения хиперемичен ръб, тъй като новите люспи не се справят с разпространението на възпалението.

 2. Стационарен стадий на псориазис

 3. сценастационаренсе установява с намаляване на възпалението на кожата, което показва правилността на лечението. На този етап появата на нови папули не се фиксира, съществуващите конгломерати от петна не се увеличават по размер, люспите покриват цялата повърхност на петното и няма ръб. 4. Регресивен стадий на псориазис
 5. сценарегресивен- най-приятната "вълна" в хода на псориазиса, когато екзацербацията е победена и лечението е насочено към предотвратяване на нови прояви.

  Признаци на регресия на псориазис:

  • Около плаките се появяват радиални кожни линии и малки гънки – т. нарпсевдоатрофичен ръб.
  • Пилингът интензивно изчезва.
  • Плаките се превръщат в светли или тъмни петна по кожата.

Лечение

Лечението на псориазис изисква висококвалифициран и индивидуален подход.

Всичко се взема предвид: възраст, общи клинични показатели на здравето, професия, лични характеристики, навици, психологически статус, както и локализацията на заболяването.

В зависимост от хода на заболяването,системен,местенили лечениеинструментални методи.

Системно лечение

Псориазис в тежка форма

При тежък псориазис или при неефективност на локалното лечение се предписва системна терапия. Включва лекарства като:цитостатици, глюкокортикоиди, антихистамини, хепатопротектори, моноклонални антитела.
Локално лечение

Локалното лечение е приемливо при всички случаи на псориазис и като допълнение към други лечения. Това може да бъде чрез употребата на хормонални или нехормонални средства. При това лечение, локалноглюкокортикоиди,цитостатиципод формата на мехлеми, билкови лекарства,овлажнителиикератолитици. Освен това лечението на псориазис с народни методи е често срещано.

Инструментални методи на лечение

Инструментални методиназначава се в случаите, когато е необходим диференциран и строго индивидуален подход. Лекарят предписва различни процедури -ултравиолетово облъчване на възпалена кожа, лазерна терапия, селективна и фотохимиотерапия, методи за пречистване на кръвта.

Всеки трябва да помни, че колкото по-рано се открият симптомите и колкото по-рано се диагностицира стадият на псориазис от лекаря, толкова по-успешно ще можете да успокоите бушуващия пристъп.